Stichting Angelus Merula

Historisch wonen in Brielle

Bekijk ons aanbod

Angelus Merula

Angelus Merula (Latijn voor Engel Willemszoon de Merle) (Brielle, 1482 - † Bergen, (Mons) te België 26 juli 1557) was een priester in de parochie Heenvliet rond het jaar 1532. Hij is bekend geworden als één van eerste geestelijken die het protestante gedachtegoed aanhing en hiervoor ter dood werd veroordeeld.


Hij wordt wel de “ketterse pastoor van Heenvliet” genoemd en dat geeft zijn positie goed weer. Hij was, net als Luther, tegen de toenmalige aflatenpraktijk, was tegen heiligenverering en tegen bedevaarten. Ondanks het feit dat een eerste onderzoek in 1533 al aan het licht bracht dat hij “ketters” gedachtegoed uitdroeg, heeft hij daarna toch nog twintig jaar pastoor in Heenvliet kunnen blijven, onder andere dankzij de bescherming van Joost van Cruiningen, ambtsheer van Heenvliet. Toen hij in 1543 overleed, werd hij opgevolgd door zijn zoon Johan van Cruyningen. Hij gaf Merula minder bescherming dan nodig bleek.
Angelus Merula werd beschuldigd van ketterij en uiteindelijk veroordeeld tot de brandstapel. In afwachting van de voltrekking van het vonnis heeft hij gevangengezeten in Kasteel Ravestein.

Wilt u meer lezen over Angelus Merula?
Download hier het boek: De Pastoor van Heenvliet. (pdf)